Snapsting 2021 finder sted 18. – 27. juni.

I løbet af 10 dage bliver Viborgs historiske midtby ramme om gratis koncerter, street food, kulturbegivenheder, motion, overraskelser og mødet mellem mennesker.

Snapsting blev genoplivet i 2013 efter en ’lille’ pause på 200 år. For Snapsting står på historiske rødder.

Det oprindelige Snapsting

Det oprindelige Viborg Snapsting havde sin glansperiode fra midten af 1400-årene og 400 år frem. Det var kendt ud over hele landet – ja også uden for landets grænser, og folk strømmede til Viborg Snapsting.

 

Berømmelsen og tiltrækningskraften skyldtes sammenblandingen af, ejendomshandler, marked, kultur og et farverigt folkeliv. Det var årets begivenhed.

 

Efter statsbankerotten i 1813 mistede Viborg Snapsting sin pust, og efter få år var det slut.

 

Snapsting siden 2013

I 2013 blev der skruet op for den ambitionsniveauet for den årlige Hærvejsfestival, der fandt sted i forbindelse med Hærvejsmarchen – en af Nordeuropas største marcher.

Viborg blev samtidig målby for DGIs Hærvejsløb, der er Danmarks største cykelløb. Med flere tusinde marchgængere, vandrere og motionscyklister i byen den sidste weekend i juni, var det oplagt at skabe en stor og mangfoldig begivenhed, der igen kan tiltrække folk til Viborg.

Festivalen tog navneforandring til Snapsting og har de seneste år haft op mod 100.000 besøgende hvert år. I 2020 blev Snapsting aflyst på grund af Covid-19.

Snapsting bliver til i et samarbejde mellem borgere, virksomheder, butikker, organisationer, foreninger, institutioner og Viborg Kommune.

Sessio Novi Anni Prima

Ingen ved præcist, hvor navnet Snapsting kommer fra. Men en af de forklaringerne lyder på, at Snapsting har sit navn fra Latin: Sessio Novi Anni Prima - Det nye års første ting. Det historiske Snapsting fandt oprindeligt sted hvert år i januar og var netop årets første ting.