År 1796 Rippet for alt

1796

Jysk spillefugl mistede formue ved hasardspil i Snapstingsklubben. Ejendomsprisernes himmelflugt i årene op mod århundredskiftet skabte spekulation og spillelyst omkring de hektiske dage ved terminsbetalingerne.

Hvem kunne ikke ønske sig at blive stinkende rig over en enkelt nat!

Det var et brændende ønske hos en yngre jysk proprietær, der en nat i en af Viborgs Snapstingsklubber ved spillebordet satsede hele sin sparsomme formue - og tabte alt! 

Berømt Snapstingsklub

Viborgs mest berømte Snapstingsklub, som lå midt i markedstummelen på sydsiden af Nytorv, var et meget søgt forlystelsessted med koncerter, baller og traktementer.

Ved Snapstinget i 1796 havde værten også indrettet en børssal med spilleborde og rouletter med sort-røde bordtæpper. I trylledunsten af punch, vin og tobak blev den arme proprietær lokket af bankørens æggende kalden.

Lystigheden omkring bordene, de berusende drikke, og påtrængende "venners" opfordringer fik den unge mand til at satse stort. Sandsynligvis var han ikke helt klar over, at griske rovfugle lurede på ethvert bytte, og i dette tilfælde viste det sig åbenbart ikke vanskeligt at lokke endnu et naivt menneske i fordærv.

Spekulationsfeberen rasede

Viborg Snapsting oplevede i 1790’erne en eskalerende pengeomsætning, idet handelen med ejendomme i hele Jylland fandt sted til stadig stigende priser.

Alle deltog i dansen om guldkalven. Mennesker blev som berusede af pengenes glans. Derfor fik også spillefuglene lystige dage og nætter. Reelt var der tale om hasard spil, det som foregik i disse hektiske nætter i Snapstingsklubben på Nytorv.

Men som værten overbærende udtalte: I Viborg har vi i Snapstingsdagene højt til himlen og langt til København.

Se tegningen ubeskåret her.

Tegning: Niels Andersen Dolmer

Tekst: Henning Ringgaard Lauridsen

Sidst opdateret: 30.05.2015